Bringás Hősök

A rászorulóknak biciklivel ételt szállító Budapest Bike Maffia az utóbbi évek egyik legjobb és legsikeresebb civil kezdeményezése. Nem véletlen, hogy a közönségszavazatok alapján 2018-ban ők lettek a Jószolgálat-díjat nyertesei az önkéntesen végzett szociális munka kategóriában.

Az Index.hu-nál végzett szakmai gyakorlatom alatt, az én feladatom volt a Budapest Bike Maffiáról elkészíteni az őket bemutató fotósorozatot. Több héten át jártam hozzájuk és szeltem velük biciklivel és fényképezőgéppel Budapest utcáit.

Nagyon jó élmény volt látni, ahogy a rászorult emberekkel bánik, és ételt visz nekik ez a “nagy maroknyi” bringás csapat. A város főbb csomópontjait bejárva beszélgetnek és segítenek hajléktalanoknak.

A projektjeikkel és akcióikkal emberek tíz-, sőt százezreit érik el. Elmondásuk szerint felelősséggel tartoznak a fiatalokért, akiknek kötelességük a segítés szellemiségét átadni, mert az iskolákban, az oktatásban ez nincs, vagy nagyon kevéssé van jelen. Az elmúlt években bebizonyították, ha tettekkel mutatják meg, hogy hogy lehet segíteni, az hitelessé teszi őket, és ezért folyamatosan csatlakoznak hozzájuk.

Az önkénteseink száma országosan 200 fő körül van. A csatlakozók azonban, akik időszakosan elmennek hozzájuk, már ezres nagyságrend.

A fotósorozat megtekinthető a creativerebels.hu-n és a hozzá kapcsolódó cikk olvasható az Index.hu-n is!

Szekeres Máté “Bringás Hősök” című fotósorozatának egyik képe.