Holiday suitcase on wooden table

Top 10 leghasznosabb alkalmazás utazáshoz

Az utazásaim során már rájöttem, hogy fontos az hogy miket töltök le a telefonomra, és hogy mik azok az applikációk amiket ténylegesen használok. Most összeszedem a számomra leghasznosabb 10 olyan alkalmazást amit kalandjaim során használtam.

Ami fontos, hogy ezek az alkalmazások nem specifikusak egy-egy országra, vagy régióra nézve, hanem bárkinek bárhol hasznosak tudnak lenni.

Nah nézzük hogyan is néz ki ez a 10-es lista!

1. The Basetrip

Nah jó, igen… ezt az elején már elcsesztem. Ez tulajdonképpen nem is egy telefonos alkalmazás, hanem egy nagyon jó kis honlap, de ha megengeditek ezt az oldalt biztosan javasolnám kezdő – vagy haladó – utazóknak!

Az oldalon tulajdonképpen annyi a teendőnk, hogy beírjuk az utazásunk célállomását, hogy melyik országba is szeretnénk eljutni. Az oldal pedig nagyszerűen kigyűjti az utazáshoz szükséges információkat. Tenyleg hasznos alap adatokat.

Kell-e vízum? ..vagy konnektor átalakító? Mennyire gyors az országban a net? Biztonságos-e az ország? Milyen erős a célország valutája? Milyen az időjárás? Tulajdonképpen egy kattintásnyira tőlünk megtalálható minden fontos adat!

2. Google Trips

A Google-nek ezen alkalmazását, már amikor megtaláltam ki akartam próbálni. Sajnos csak a 2018-as spanyolországi utamon tudtam először tesztelni. De amit el kell mondanom róla, hogy remekül teljesített, és az utazásaim egyik kedvenc app-ja lett.

Az applikáció rengeteg hasznos infóval szolgál egy-egy aktuális helyszínről, vagy városról (listázza a legjobb éttermeket, programokat, múzeumokat, tervez példa útvonalakat, stb.) és ezek alapján teszi lehetővé egy saját, egyéni útiterv felállítását. Ami szuper, hogy behúz minden az utazással kapcsolatos repjegyet & foglalást, így mindent meg lehet egy helyen találni, ráadásul offline is használható.

(Az egyetlen ami nem tetszett, hogy a listához, nem lehet egyéni helyszíneket hozzáadni, ami azért néha jól tudott volna jönni!)

3. Google Translate

Mivel Magyarországon kívül, olyan sok helyen nem beszélik csodás anyanyelvünket, azt hiszem egy jó fordító app mindenképp elkél a telefonon, akármerre is terveztük utazni.

4. WiFi Map

Ahogy az app neve is mondja, lokalizálja a környezetedben fellelhető összes wifit és jelszóval együtt előhozza neked. Hatalmas adatbázisának és aktív felhasználóinak köszönhetően, praktikus tud lenni, bárhol is jár az ember!

5. Skyscanner

Skyscanner honlapot ahogy már korábban tapasztaltam nem sokan ismerik, és ezt igazán nem tudom megérteni. Szerintem ez az utazók szent grálja!

Skyscanner egy olyan repülőjegy keresőrendszer, amelyen össze lehet hasonlítani a világ legtöbb légitársaságának ajánlatait és különböző szempontok alapján rákeresni a nekünk legmegfelelőbb repjegyre.

Ami különösen jó az oldalon az, hogy nem kell tudnom, hogy pontosan melyik városba szeretnék menni, elég egy országot beírnom a keresőbe. Sőt tulajdonképpen azt sem kell tudnom mikor szeretnék menni, elég kérnem, hogy a legolcsóbb dátumot és helyszínt dobja ki nekem az országon belül.

És mondok durvábbat! Igazából azt sem kell tudnom, hogy hová és mikor megyek elég azt jeleznem, hogy melyik országból indulnék, és hogy mondja meg mikor hova lenne olcsó az utazás. 🙂

6. Google Maps

Igen tudom, hogy ez már a 3. Google applikáció, de a Google Maps egy csodás dolog. Útvonalat tervez, nézi a tömegközlekedést, a forgalmat, sőt kiszámolja kb. mennyibe kerülne az útvonalad taxival, ehhez pedig ajánl egy szolgáltatót is.
Használható Offline módban is, jó persze nem tölt le egy egész országnyi adatot, de ha már megtervezted az útvonalat akkor letöltheted az adott régió adatait, és így netfogyasztás nélkül is tudod használni.

7. Google Photos

És akkor már itt a negyedik is! Mindenkivel előfordult már hogy elvesztett valamilyen adatot, vagy fotót, sőt lehet hogy nem is egyet, hanem több ezret. A Google Photos az az app, ami a telefonon betöltheti az alap galéria szerepet. A készült képeidet pedig szinkronizálja wifin, vagy akár mobilnetről is egy felhőbe, ahonnan az email címeddel könnyedén bármikor el tudod érni.

Amellett, hogy albumokat tudsz létrehozni, és szinkronizálhatod biztonsági mentésként a képeidet, még van egy tök jó fej asszisztensed is, ami kategorizálja, sőt kisfilmet, vagy giffeket készít a képeidből.

Fotó: tabletowo.pl

8. Xe Currency

A leghasználtabb valutaváltó program a piacon. Nonstop frissül a rendszer, ezért állandóan naprakész infókat nyújt az aktuális árfolyamokról és offline is lehet használni!

9. TransferWise

Megoldás a határon túli méregdrága banki utalások helyett. TransferWise tulajdonképpen úgy működik, mintha egy szimpla online vásárlást bonyolítanánk le. Például Kanadában beütöm a kártyám adatait és egy pénzösszeget dollárban, majd pár napra rá megjelenik az összeg euróban a francia számlámon középárfolyamon mérve és mindezt minimális díjért.

10. Spotify

Ha még a mindennapi életben nem használod a Spotify-t akkor az utazásokhoz ideje elővenni. Szerintem akárcsak én, Te is sajnálod az időt a legújabb slágerek felkutatására, letöltésére és új playlist szerkesztésére a telefonon. Ezért jó az alkalmazás, mert testreszabott, változatos zenei listák közül tudsz választani, és akár Offline is el tudod érni azokat.

Két éven keresztül hallgattam ugyanazt az 50 számot a mobilomon, míg végre vettem egy spotify előfizetést és őszintén mondom ennél jobb döntést nem is hozhattam volna! 😉